Tragedia w Nowej Dębie. Jest specjalny komunikat
19 lutego, 2024Podkarpacie / Na sygnale
zdjęcie ilustracyjne
Jest śledztwo po śmiertelnym zatruciu 54-letniego mężczyzny, który zjadł galaretę wieprzową kupioną na placu targowym w Nowej Dębie. Wspólny komunikat w tej sprawie wydali Podkarpacki Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny i Podkarpacki Wojewódzki Lekarz Weterynarii.
Policja zatrzymała małżeństwo spod Mielca w wieku 55. i 56. lat, które w sobotę (17 lutego) na targowisku w Nowej Dębie sprzedawało z samochodu wyroby garmażeryjne przez siebie wyprodukowane. Tego dnia szpitalu zmarł 54-letni mężczyzna, który zjadł galaretę wieprzową, zakupioną wcześniej u małżeństwa spod Mielca na placu targowym. Po zjedzeniu wyrobów kupionych na targowisku w Nowej Dębie, z objawami zatrucia trafiły do szpitala jeszcze przynajmniej dwie osoby.
Śledztwo w sprawie tragedii wszczęła Prokuratura Rejonowa w Tarnobrzegu.
Komunikat dla mieszkańców Podkarpacia w sprawie nadzoru nad produkcję i obrotem żywnością wydali Podkarpacki Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny Adam Sidor i Podkarpacki Wojewódzki Lekarz Weterynarii Mirosław Welz.
Przypominają, że "produkcja i sprzedaż żywności wymaga rejestracji bądź zatwierdzenia zakładu, w tym także gospodarstwa produkującego żywność do obrotu, u właściwego organu to jest powiatowego lekarza weterynarii lub państwowego powiatowego inspektora sanitarnego".
- Podmiot sektora spożywczego powinien spełniać wymagane procedury i zasady postępowania związane z przyjęciem surowców i materiałów do produkcji, przechowywaniem i magazynowaniem wyrobów, badaniem wyrobów, z myciem i dezynfekcją, higieną personelu, szkoleniem personelu, lokalizacją i otoczeniem zakładu, wydzieleniem poszczególnych pomieszczeń do odpowiednich czynności, monitoringiem szkodników, a także procedury związane z maszynami i urządzeniami, zaopatrzeniem w wodę, transportem wewnętrznym, transportem zewnętrznym oraz dystrybucją gotowych wyrobów - czytamy w komunikacie.
Każda osoba, która ma kontakt z żywnością musi posiadać aktualne orzeczenie lekarskie do celów sanitarno-epidemiologicznych.
Producenci i podmioty wprowadzające żywność do obrotu wdrażają system HACCP - który ma zapewnić bezpieczeństwo żywności przez identyfikację i oszacowanie skali zagrożeń z punktu widzenia wymagań zdrowotnych żywności oraz ryzyka wystąpienia zagrożeń podczas przebiegu wszystkich etapów produkcji i obrotu żywnością.
Zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa żywnościowego, konieczne jest przyjęcie wszystkich możliwych środków w celu zapewnienia konsumenta, że żywność znajdująca się w sprzedaży jest bezpieczna dla zdrowia.
- Podmioty działające na rynku spożywczym są odpowiedzialne za bezpieczeństwo zdrowotne żywności na wszystkich etapach produkcji, przetwarzania i dystrybucji żywności.
Podstawowym zadaniem naszych inspekcji jest ochrona zdrowia publicznego. Inspekcje realizują te zadania przede wszystkim w ramach nadzoru nad bezpieczeństwem żywności. Zakres nadzoru jest rozległy i obejmuje obszar: "od pola do stołu", zagrożenia mikrobiologiczne, chemiczne i fizyczne związane z żywieniem, przetwarzaniem, przechowywaniem i transportem żywności pochodzenia zwierzęcego - czytamy w komunikacie.
Wszelkie szczegółowe informacje można uzyskać we właściwych Państwowych Powiatowych Inspektoratach Sanitarnych i Powiatowych Inspektoratach Weterynarii działających na terenie województwa podkarpackiego.
Śledztwo w sprawie tragedii wszczęła Prokuratura Rejonowa w Tarnobrzegu.
Komunikat dla mieszkańców Podkarpacia w sprawie nadzoru nad produkcję i obrotem żywnością wydali Podkarpacki Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny Adam Sidor i Podkarpacki Wojewódzki Lekarz Weterynarii Mirosław Welz.
Przypominają, że "produkcja i sprzedaż żywności wymaga rejestracji bądź zatwierdzenia zakładu, w tym także gospodarstwa produkującego żywność do obrotu, u właściwego organu to jest powiatowego lekarza weterynarii lub państwowego powiatowego inspektora sanitarnego".
- Podmiot sektora spożywczego powinien spełniać wymagane procedury i zasady postępowania związane z przyjęciem surowców i materiałów do produkcji, przechowywaniem i magazynowaniem wyrobów, badaniem wyrobów, z myciem i dezynfekcją, higieną personelu, szkoleniem personelu, lokalizacją i otoczeniem zakładu, wydzieleniem poszczególnych pomieszczeń do odpowiednich czynności, monitoringiem szkodników, a także procedury związane z maszynami i urządzeniami, zaopatrzeniem w wodę, transportem wewnętrznym, transportem zewnętrznym oraz dystrybucją gotowych wyrobów - czytamy w komunikacie.
Każda osoba, która ma kontakt z żywnością musi posiadać aktualne orzeczenie lekarskie do celów sanitarno-epidemiologicznych.
Producenci i podmioty wprowadzające żywność do obrotu wdrażają system HACCP - który ma zapewnić bezpieczeństwo żywności przez identyfikację i oszacowanie skali zagrożeń z punktu widzenia wymagań zdrowotnych żywności oraz ryzyka wystąpienia zagrożeń podczas przebiegu wszystkich etapów produkcji i obrotu żywnością.
Zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa żywnościowego, konieczne jest przyjęcie wszystkich możliwych środków w celu zapewnienia konsumenta, że żywność znajdująca się w sprzedaży jest bezpieczna dla zdrowia.
- Podmioty działające na rynku spożywczym są odpowiedzialne za bezpieczeństwo zdrowotne żywności na wszystkich etapach produkcji, przetwarzania i dystrybucji żywności.
Podstawowym zadaniem naszych inspekcji jest ochrona zdrowia publicznego. Inspekcje realizują te zadania przede wszystkim w ramach nadzoru nad bezpieczeństwem żywności. Zakres nadzoru jest rozległy i obejmuje obszar: "od pola do stołu", zagrożenia mikrobiologiczne, chemiczne i fizyczne związane z żywieniem, przetwarzaniem, przechowywaniem i transportem żywności pochodzenia zwierzęcego - czytamy w komunikacie.
Wszelkie szczegółowe informacje można uzyskać we właściwych Państwowych Powiatowych Inspektoratach Sanitarnych i Powiatowych Inspektoratach Weterynarii działających na terenie województwa podkarpackiego.
Autor: /AJ/
Nikt jeszcze nie skomentował. Bądź pierwszy!